Bandurzak, serwatczanka, miód, wyroby masarskie
Te i inne produkty i potrawy regionalne, tradycyjne, ekologiczne i lokalne można było posmakować w czasie konferencji prasowej połączonej z degustacją tych produktów i potraw, która odbyła sie w Gościńcu "Chyrowianka" 17 maja br. przygotowanej dla dziennikarzy, a zorganizowanej w ramach realizowanego przez Gminę Dukla projektu "Dukielskie specjały - gdzie, kto i jakie" współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Bandurzak i serwatczanka, to potrawy które są znane i przygotowywane w Beskidzie Dukielskim. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z: Równego, Iwli, Głojsc, Wietrzna, Łęk Dukielskich, Barwinka i Zboisk, przygotowały jeszcze wiele innych potraw. Swoje produkty zaprezentowali: Gospodarstwo Agroturystyczne z Zawadki Rymanowskiej - sok z tarniny, Bar "Pod wiatą" ze Zboisk - chleb domowy z "mazidłem" chyrowskim, znany od dawna na Dukielszczyźnie Zakład Mięsny "Jasiołka" zaprezentował kiełbasy, pasztety, salcesony, Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA z Mszany - sery kozie, a Gospodarstwo Pszczelarskie EKOBAŁON z Niżnej Łąki - miody i produkty pszczele z pasiek znajdujących sie na terenie gminy Dukla. W czasie imprezy wystąpił Zespół "Wietrznianki" z Wietrzna
Przepisy na prezentowane produkty i dania nie tylko na te zostały zebrane i opisane w publikacji pt. "Dukielskie specjały - kto i gdzie".
Dziękuje bardzo wszystkim producentom produktów i dań tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, a także paniom z Kół Gospodyń Wiejskich za udział w imprezie i przygotowanie degustacji.
Galeria zdjęć...
Krystyna Boczar-Różewicz
koordynator projektu