Dzieci i dorośli wzięli udział w zajęciach kulinarnych i plastycznych
W ramach karpackiej inicjatywy lokalnej pn.: „Szlakiem Wołochów na Dukielszczyźnie - II Edycja” Koło Gospodyń Wiejskich z Nadola wraz z Akademią Koi-Ronin od maja do listopada 2022 r. realizowało projekt polegający na przeprowadzeniu zajęć dla dzieci oraz dorosłych z gminy dukla. Dzieci wzięły udziały w warsztatach plastycznych, na których poznały technikę decoupage oraz krepinę. Uczestniczyły również w zajęciach kulinarnych, podczas których poznawały kuchnię regionalną, w tym łemkowską. Piekły m.in. proziaki, placki galicyjskie, racuchy. Odbyła się także wędrówka Szlakiem Kultury Wołoskiej, na zakończenie której gotowały w kuchni polowej kociołek chłopski. Dorośli mieszkańcy brali udział w warsztatach prezentujących kuchnię regionalną, w tym łemkowską. Uczestnicy tych warsztatów przygotowywali m.in. fuczki, gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym, schabowe na winie, kapuśniak na szpyrce, gulasz, żurek, zrazy z mięsem i kapustą, kapustę gotowaną po dukielsku, pierogi (razowe z serem i ziemniakami oraz z kaszą), mazidło chyrowskie, wypiekali chleby (kilka rodzajów). Po zakończonych warsztatach odbyła się degustacja przygotowanych potraw, której towarzyszyło spotkanie integracyjne mieszkańców Nadola i nie tylko.
Warsztaty i spotkanie odbyły się dzięki sfinansowaniu karpackiej inicjatywy lokalnej ze środków Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030 za pośrednictwem Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "PRO CARPATHIA" z Rzeszowa, której dziękujemy za możliwość zrealizowania inicjatywy!
Justyna Zimny
Koordynator inicjatywy,